събота, 20 септември 2014 г.

Seelisberg - Rütli (Weg der Schweiz)

Беше приятна септемврийска неделя. Уговорихме се с наши приятели да отидем на разходка до една красива местност свързана с историята на Швейцария или по-точно с легендата за мястото, където е положенa клетвата дала началото на тази прекрасна държава.
Само на 40-50 мин. с кола стигнахме до градчето Brunnen разположено на брега на Езерото на четирите кантона (Vierwaldstättersee) или по-известно като езерото на Люцерн. Планът, който имахме беше следния. С корабче до Treib. От там със зъбчато влакче щяхме да се изкачим до Seelisberg, после да се спуснем пеша до Rütli и да хванем обратно корабче до Brunnen.


На няколко минути от паркинга се намираше кея за туристическите корабчета. Купихме си билети и докато изчаквахме да дойде нашето корабче хапнахме сандвичи и направихме някоя друга снимка.
За наш късмет се случи да се качим на един от старите кораби, който сам по себе си бе истинска атракция с машинитие  и целия облик - вътрешен и външен.


Само няколко минути по-късно акостирахме пред колоритния кей на Treib и от там директно се качихме на влакчето към Seelisberg.

Изкачването разбира се беше съпътствано с прекрасни гледки откриващи се във всички посоки. Колкото по-нависоко се качвахме, толкова по-красиви ставаха и гледките към езерото и планините.
Слизайки от влакчето на върха се озовахме на едно малко площадче с ресторант в алпийски стил, спирка на пощенски автобус и планински къщички. Но най-голям колорит внасяше  гаричката на зъбчатото влакче, буквално като извадена от приказка :)

От тук тръгваха много маршрути, но ние се отправихме към т.нар. Weg der Schweiz - historische Wanderung zum Rütli. Маршрутът отнемаше около 50 мин. според табелите и което е по-важно, предстоеше ни само спускане надолу ;)
Тръгнахме покрай къщите по малък асфалтов път. Беше някъде около 2ч. следобед и слънцето грееше все по-силно. Чудесно време за разходка.


Впечатли ни едно ябълково дърво, което беше оформено като бръщлян по стената на една къща. Абсолютно неестествена форма, но пък за сметка на това ябълката беше пълна с плод :-O
В края на селцето пътят се смени с чакълеста пътечка.

А гледките наоколо продължаваха да ни пленяват. В едната посока се открояваха в далечината двата емблематични върха надвиснали над град Швиц - Kleiner und Grosser Mythen, надолу синееше езерото с много бели платноходки, в трета посока се издигаха високите алпийски върхове в централна Швейцария. С две думи, красота и идилия. По цялата пътека имаше издълбани в дърво надписи и символи на кантоните основатели на държавата.


Лека-полека стигнахме до Gasthaus Rütli (по нашенски нещо между хижа и хан).
Наблизо се намираше прословутата поляна Rütliwiese. Според легендата на това място през 1291г., след смъртта на император Рудолф I от династията Хабсбург, представители на областите Ури, Швиц и Унтервалден се срещат и сключват съюз за отбрана. Те дават клетва и подписват т.нар. "Федерална Харта", която днес може да се види в музея на град Швиц. В днешни дни всяка година в деня на националния празник 1-ви август, на тази поляна се извършва символично подновяване на  клетвата, а президентът на Швейцария произнася слово.Преди да слезем до кея на корабчетата седнахме да пием по кафе и да си починем след приятната разходка. Времето беше толкова хубаво, мястото толкова зареждащо, че на мен лично никак не ми се тръгваше  :-/
На десетина минути от Gasthaus Rütli стигнахме до кея.


Обратното пътуване с корабчето от Rütli до Brunnen отново не беше дълго. Макар и отдалеч успяхме да видим скалата в езерото наречена "Камъкът на Шилер". Тази чест той е заслужил заради това, че през 1804г. е обезсмъртил в пиеса легендарния швейцарски герой Вилхелм Тел.Скоро слязохме обратно на кея в Brunnen. Беше пълно с туристи. Едни сега идваха, други си тръгваха. Корабчетата бяха пълни и двете в посоки. Нашата разходка обаче беше към края си.  По пътя към паркинга направих последните снимки в малкото крайбрежно градче.
За няколко часа в този слънчев септемврийски следобед се заредихме с енергия от чистия въздух и красивите пейзажи. Видяхме още едно от хилядите места в тази малка държава, които си струват да се посетят. А аз лично, се опитах да се потопя в онази далечна епоха през 1291г., когато няколко смели мъже от тези три малки области около езерото са дали началото на Швейцария. Сигурно никога не са предполагали и допускали, че от техния съюз ще се роди една невероятна държава, каквато е днес Швейцария.

 Seelisberg - RütliНяма коментари:

Публикуване на коментар