вторник, 14 юни 2011 г.

Замъците в Швейцария


Швейцария както всички други централни и западно-европейски държави не прави изключение що се касае до средновековните замъци. Може да се каже, че всяко градче си има замък или поне руини от такъв.
Много от тях са съхранени перфектно и са превърнати в туристическа дестинация. Други и до днес са частна собственост и са затворени за посетители. Трети се използват като място за тържествени събития, концерти, изискани партита и други мероприятия.
Повечето от замъците които аз съм посетила (Шионския, Груиер, замъците в Шафхаузен, Нион, Нюшател, Муртен, Раперсвил и др.) са описани в пътеписите за съответните градове където се намират, но тук ще стане дума за три замъка, които останаха извън разказите за швейцарските градове.
Първият от тях е един от най-атрактивните в района около Цюрих и се казва Ленцбург

Ленцбург
Първия път когато отидохме в замъка Ленцбург беше в началото на пролетта. Тук ще спестя историята му, която може да се прочете в официалния сайт а също и на български в този сайт. Както и повечето други замъци отворени за посетители и тук имаше обособени редица зали проследяващи различните исторически периоди на неговото съществуване. Освен това обаче тук се намираше и музея на кантон Ааргау с множество старинни предмети, излжба на сребро, красиви сервизи и други предмети на изкуството. За децата пък имаше обособена стая с различни забавления и  средновековни костюми и атрибути за преобличане. Но не само вътрешността на замъка беше интересна. Приятна беше и разходката в обособената градина от където се откриваше гледка към град Ленцбург в долината.


Втория път отидохме с децата и тогава освен обиколката в замъка спряхме в стаята с костюмите където се превъплатихме в различни образи и се позабавлявахме. 

Бургдорф
Беше един мрачен априлски ден когато се отправихме към замъка Бургдорф в района на швейцарската столица Берн. Експозицията включваше много и различни рицарски доспехи, пики и други оръжия. Дали заради лошото време или заради нещо друго, не останах много впечатлена от него, но все пак имаше какво да се види.
Кибург
Зимата за мен е най-скучния сезон. Ние не си падаме по зимните спортове, може би основно заради това, че не харесваме студа и затова когато се случи да има слънчев, хубав ден не пропускаме да отидем някъде дори и за няколко часа. И така в един страхотен ден през януари решихме да отидем до замъка Кибург. Избрхме го защото се намира само на около 20-тина километра от там където живеем.
    Историята му датира от цяло хилядолетие, но за нея може да се прочете тук. Разходката в градината около него беше приятна. Самия замък както почти всички е построен на височина за по-голяма сигурност и предлагаше хубава гледка във всички посоки. Експозицията изложена за посетители не беше много богата, но все пак останахме доволни от избора си – хем наблизо, хем интересно;)

7 коментара:

 1. Първо: здрасти
  Второ: това сайт за замъците ли е или сайт за авторката там както и беше името
  Трето: снимките!!! има и хубави, и лоши. не трябва да има снимки на ХОРА
  Четвърто: текстът... горе-долу е хубав, обаче не ни интересува какъв е бил денят
  Пето: по-добре търсете в Goooooooooooooooogle, а не в сайтове за автобиография

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И от мен здрасти...а иначе по същество: Това не е сайт за замъци и изобщо не е сайт. Това е личен блог и най-отгоре в дясно е написано каква информация може да се открие в него. И точно защото не е сайт а личен блог има и снимки на хора. А относно търсенето в Гугъл, всеки има избор. Линковете, които съм оставила в текста или под него са в повечето случаи от официалните страници на конкретния замък или друга забележителност.

   Изтриване
 2. Случайно открих блога и много ми хареса .Обичам да чета за замъци и крепости. Продължавай така. Даже ако има снимки и от вътрешността на замъците още по-добре.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей и благодаря. Всъщност в други пътеписи има показани по-хубави и интересни замъци, не на всички обаче има снимки от вътре, защото не навсякъде е позволено.
   Ако искаш да видиш още красиви швейцарски замъци може да разгледаш пътеписите за Груиер (http://merrypoup.blogspot.com/2011/06/blog-post_07.html), швейцарската ривиера и по-точно Монтрьо (http://merrypoup.blogspot.com/2011/05/blog-post_31.html) и разбира се замъците в регион Берн Оберланд...Шпиц, Оберхофен, Тун и др.;)
   А не по-малко красиви са замъците в Германия, които може да видиш в другия ми блог:
   http://merypoup.blogspot.com/

   Изтриване
 3. Здравей .О ще се възползвам обезателно.Много ти благодаря. Благородно ти завиждам за посещенията на такива места ,и искрено ти пожелавам да не спираш . Продължавай и качвай.

  ОтговорИзтриване
 4. поздрави за написаното
  от скоро живеем в кантон цуг и информацията, която е публикувана е нова и интересна за мен, нови места за откриване и посещаване.
  поздрави и очакваме още нови пътеписи

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря за позитивния коментар. Цуг е страхотен град, а така също и околностите му. Гледките от върховете Риги, Пилатус или Щансерхорн са страхотни. Прекрасни са разходките с корабчетата по езерото на Люцерн и кокетните малки градчета пръснати по брега. И разбира се самият Люцерн:)
   А иначе Швейцария макар и малка страна предлага безброй туристически възможности за всички вкусове и желания. Пожелавам Ви да натрупате много хубави спомени!

   Изтриване