събота, 6 септември 2014 г.

Grimselwelt - Gelmerbahn

Има места, където е желателно да се отиде, когато има максимално малко хора ;) И така в началото на септември имах един почивен ден през седмицата. Прогнозите бяха за хубаво време и затова се отправих към едно място, което отдавна бях набелязала.
Grimselwelt е туристическа дестинация, която се намира в Берн Оберланд и предлага много различни маршрути, лифтове, влакчета, висящи мостове, езера и какво ли още не. Там се намира ждрелото Aareschlucht, водопадът Reichenbachfall (повече информация в пътеписа тук), музеят на Шерлок Холмс и редица други атракции. Моята цел беше да се кача на най-стръмната железница в Европа - Gelmerbahn, достигаща наклон 106%.
След като стигнах до Люцерн се качих на влака по линията GoldenPass. Винаги са ме впечатлявали влаковете, където маршрутът е изобразен на масичките. По всяко време може да следиш от къде минаваш и накъде отиваш ;)


И така преминавайки покрай езерото на Люцерн започнахме да навлизаме все по-навътре в планината. Продължихме покрай Sarnersee и по-малкото Lungernersee. Влакът се виеше по склонове откриващи невероятни гледки към езерата заобиколени от планински върхове и в ниското тучни ливади с красиво пръснати градчета и селца.





Постепенно започнахме да се изкачваме.





На границата на кантоните Obwalden и Bern се намираше прохода Brünig-Pass.


От там влакът започна да се спуска към долината Haslital. Една живописна долина намираща се в Централна Швейцария между Интерлакен и Люцерн и обградена от високопланинските проходи Brünig, Grosse Scheidegg, Susten и Grimsel. Точно към Grimsel се бях отправила днес ;)
На гарата в Meiringen се качих на едно миниатюрно влакче с което стигнах до Innertkirchen и от там с пощенския автобус продължих навътре в планината по път криволичещ покрай река Aare. Оказа се, че за пощенските автобуси, които преминават планинските проходи се доплаща, тъй като са един вид атракция. И наистина шофьорът беше едновременно и гид, който насочваше вниманието към различни по-интересни места покрай, които минавахме или просто разказваше интересни факти за района. И така неусетно стигнах до хотел Handegg.
На няколко минути се намираше Gelmerbahn. До него можеше да се стигне по пътека покрай паркинга или по висящ въжен мост, ако се мине покрай хотела. Реших, че моста ще го оставя за навръщане и побързах към влакчето с надеждата да успея да се кача най-отпред. Въпреки, че беше делничен ден отново не липсваха посетители :|
Gelmerbahn е построен през 1926г., но първоначално се е използвал за индустриални цели. Едва от 2001-ва година се превръща в туристическа атракция за хора любители на силните усещания. С наклона си от 106% той се нарежда на първо място в Европа като най-стръмна железопътна линия. За няколко минути влакчето се изкачва на 1850м. над морското равнище, до езерото Gelmersee.
Организацията беше по-различна от подобни влакчета на други места. Тук предварително на касата те питат колко време предпочиташ да останеш горе и ти дават номерче с час за връщане. С две думи трябва хубаво да си направиш сметката предварително ;)



За съжаление не успях да се кача най-отпред, но все пак имах добра видимост. Изкачването наистина беше интригуващо. На практика то беше почти, да не кажа, напълно отвесно. Изумително беше как точно се задържа този влак на релсите.





Стигнала до върха, съвсем наблизо се виждаше езерото Gelmersee. На височина почти 2000м. и обградено от снежни върхове нямаше нищо странно в тюркоазения му цвят на водата. Разходих се наоколо. От едната страна бяха надвиснали високи скалисти върхове. От другата страна имаше изградена стена, като на язовир и от там се откриваше красива гледка към планините и долината в ниското. За съжаление обаче времето не беше съвсем ясно и върховете се криеха в облаците.




Дойде време да се връщам. Толкова силно ми се искаше да се кача най-отпред, но се оказа абсолютно невъзможно. Бях на третия ред, но пред мен първите два бяха пълни и беше невъзможно да видя отвесното спускане. Аз се бях разположила сама на третия ред и през цялото време се плъзгах ту на ляво, ту на дясно по седалката само и само да видя по-добре, но уви, нямаше смисъл. Оставаше ми само да наблюдавам гледките отстрани :(
Слизайки от влакчето се отправих към висящия мост Handeckfallbrücke. Високият 70м. мост минава над река Ааре, където тя пада като 56 метров водопад. Мостът е бил построен през 2006г. от швейцарската енергийна компания. Преминаването не беше страшно, особено след като две седмици по-рано бяхме ходили на друг висящ мост дълъг близо 400м. А водопадът наистина изглеждаше впечатляващо.




Навръщане хванах пощенски автобус до Meiringen, а от там обратно по красивия път до Люцерн.



Имаше влак, който тръгваше към Швиц. Качих се и до последно се двоумях дали да продължа до Швиц и да се разходя там или да сляза в Arth-Goldau от където да хвана влак за вкъщи. Щеше да стане късно и да ми е припряно, затова реших да оставя Швиц за друг път и слязох в Arth-Goldau. Градът служеше като гара разпределителна, защото от тук минаваха много влакове, а също така беше една от отправните точки за върха Риги. Имах около 30 мин. и вместо да стоя на гарата се разходих наоколо.



А след това се качих на Voralpen-Express и малко по-късно бях у дома в Раперсвил.


Въпреки разочарованието от невъзможността да се кача най-отпред на екстремното влакче и да изживея силната емоция, все пак прекарах един чудесен ден, направих си приятна разходка и се нагледах на красиви планински гледки :)


Grimselwelt - Gelmerbahn

3 коментара:

  1. Страхотни снимки, браво дъще. Въобще няма нужда да ходя по тези красиви места, благодаря ти за подробния пътепис. Целувки.

    ОтговорИзтриване
  2. Христина Калъпова20 май 2015 г. в 14:37

    Благодаря Ви за чудесните пътеписи. Удоволствие е за мен да изживея заедно с Вас вълнуващите разкази. Снимките и клипчетата са чудесни. Това лято ще пътуваме до френска Швейцария и аз вече съм подготвена /благодарение на Вас/. Бъдете жива и здрава и пишете още за красивите места, които посещавате.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз благодаря за позитивния коментар. Радвам се, ако съм допринесла с полезна информация за пътуването Ви в Швейцария. Освен региона на Женевското езеро Ви препоръчвам и приказното селце Gruyere (сигурно сте видели пътеписа).
    Пожелавам Ви хубаво изкарване и най-вече късмет с времето, защото за останалото са се погрижили красивата природа и швейцарците ;)

    ОтговорИзтриване